МІСТОБУДІВНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗМІЩЕННЯ ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМІВ ТА КОМПЛЕКСІВ В СТРУКТУРІ МІСТ ТА СЕЛИЩ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОСТІ - Дунаєвський, Євген (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Дане наукове дослідження розкриває містобудівні особливості розміщення православних храмів та комплексів в структурі населених пунктів та міст. Була сформована важливість містобудівного чинника, який впливає на архітектурно-планувальну організацію, функціональний склад об’єкту та прилеглої ділянки, художньо-стилістичні рішення, інженерно-конструктивні особливості та інші. На базі аналізу досліджених сакральних об’єктів, які збудовані по території всієї України, сформована основна класифікація розміщення православних храмів та комплексів в структурі міста (в історичному ядрі міста, на периферії міста та в центральній частині міста) та розміщення в структурі селища (в ландшафтно-рекреаційній зоні, в планувальній структурі селища). Серед встановлених сорока восьми сценаріїв розташування, було виділено дев’ять, які здобули найбільшого розповсюдження. Стаття освітлює ряд аспектів, які необхідно враховувати при виборі території під будівництво храмового комплексу. У висновках до статті визначені тенденції та перспективні напрямки розвитку аспектів містобудівного розміщення храмових будівель та комплексів в структурі селища та міста.