АРХІТЕКТУРНА РЕКОНСТРУКЦІЯ ІСТОРИЧНОЇ ЗАБУДОВИ НА ЗАСАДАХ ДИНАМІЧНОГО ЗБЕРЕЖЕННЯ - Дорохіна, Ганна; Мерко, Софія (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Розглянуто особливості проєктування та реконструкції історичних будівель на засадах динамічного збереження з урахуванням сучасних технологічних та культурних вимог. Визначені засади динамічного збереження в контексті архітектурної реконструкції будівель та занедбаних територій та проаналізовано закордонний та вітчизняний досвід реконструкції старих будівель. Виявлені прийоми та описані рекомендації можливі до використання при розробці проєктів реконструкції історичної забудови. Досліджено статистичні дані втрачених історичних пам’яток України; основі фактори, що впливають на реконструкцію історичної забудови з використання динамічного збереження. Сформульовано основні принципи реконструкції на засадах динамічного збереження та розроблена проєктна пропозиція реконструкції історичної пам’ятки архітектури, а саме - Миколаївський ліцей імені Миколи Аркаса. На основі проєктної пропозиції зроблені висновки, щодо можливих прийомів реконструкції подібних будинків.