ЖАНРОВІ СЦЕНИ В ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМАХ КИЄВА ДАВНЬОРУСЬКОЇ ДОБИ - Кушнєж-Крупа, Домініка; Кузьміна, Ганна; Кравчук, Оксана (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Проаналізовано принципи розташування світських жанрових сюжетів в давньоруських храмах. Підкреслено більший демократизм храмів першого періоду Київської Русі у порівнянні з візантійськими християнськими церквами. Систематизовано світські зображення по сюжетах і досліджено їх розташування в просторі церкви та художньо-образні характеристики (композицію, деталізацію, поліхромію). Зроблено висновок про відповідність художньо-образної концепції світських жанрових сцен загальній художньо- образній концепції давньоруського храму.