КЛАСИФІКАЦІЯ ПРИРОДНО-КЛІМАТИЧНИХ ЗОН ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ АРХІТЕКТУРНИХ РІШЕНЬ ШКІЛ В ІРАНІ - Емаміанфар, Алі; Третяк, Юлія; Косаревська, Раддаміла (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Здійснюється аналіз природно-кліматичних особливостей Ірану та їх впливу на енергоефективність архітектури навчальних будівель. Описано, як природні фактори регіонів, такі як інтенсивність сонячного світла, вологість, опади, кліматичні вітри та екологічні умови, формують енергоефективні архітектурні рішення для шкіл. Кліматичні зони Ірану класифіковані на чотири, п'ять та шість груп, що є основою для визначення ключових аспектів енергоефективності. Кожна з чотирьох кліматичних зон має унікальні характеристики. У помірно-вологому регіоні на узбережжі Каспійського моря відзначається підвищена кількість опадів. У холодному гірському районі на заході країни спостерігаються значні коливання атмосферного тиску. У спекотно-сухому районі центрального плато домінують дуже сонячні дні, тоді як у спекотно- вологому регіоні на південному узбережжі відзначається висока вологість. Стаття також аналізує архітектурні рішення для кожного з цих кліматичних регіонів, враховуючи їх специфіку, що дозволяє визначити оптимальні енергоефективні підходи для шкільних будівель.