ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВЕРНАКУЛЯРНИХ РАЙОНІВ НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТЕРИТОРІЙ МІСТ - Поморцева, Олена; Лазоренко, Надія; Кінь, Данило; Некрасов, Ярослав (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Актуальність дослідження обумовлена потребою у максимальному залученні мешканців у процеси управління та розвитку територіями міста, що дозволить створити комфортне, зручне та сучасне міське середовище з максимальним врахуванням інтересів та потреб користувачів інфраструктурою міста. Метою дослідження, матеріали якого викладено у цій статті, є аналіз сучасних підходів у містобудуванні з врахуванням потреб населення, що мешкає саме на цій території, як складової сталого розвитку сучасного міста, з використанням геоінформаційних технологій та відкритих геопросторових даних, наприклад, геотегів. Ці питання вивчені в розрізі благоустрою та привабливості міста з точки зору пересічного мешканця. Для забезпечення базових потреб, пов’язаних з покращенням рівня та комфортності проживання, пропонується районування території на вернакулярні райони. Такий поділ території суттєво відрізняється від адміністративних районів. Дослідження проведено на прикладі міста-мільйонника – Харкова. Були визначені принципи формування вернакулярних районів всередині існуючої міської території, розглянута ретроспектива походження цієї концепції. Розглянуто взаємозв’язок між вернакулярними районами та менталітету населення за допомогою габітусу.