АРХІТЕКТУРА МЕЧЕТЕЙ: ПОЄДНАННЯ КАНОНІВ І РЕГІОНАЛІЗМУ - Слєпцов, Олег; Дьомін, Микола; Хараборська, Юлія; Кравчук, Оксана (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Проаналізовано архітектуру мечеті з точки зору поєднання канонічного і регіонального. На відміну від християнського храму незалежно від конфесії, який трактується як дім Бога, мечеть не є домом Бога, а лише місцем групової молитви вірних. Саме тому в мечетях є значно менша кількість обмежень у порівнянні з християнськими храмами, де кожний елемент є носієм певного визначеного сакрального значення. відповідно, на архітектурний образ мечетей значно сильніше впливали місцеві архітектурні і мистецькі традиції.