ПАРКІНГ-УКРИТТЯ. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ПРОЄКТ НА ВУЛИЦІ БЕРЕГОВІЙ У МІСТІ ІВАНО-ФРАНКІВСЬК - Савчук, Андрій; Ковач, Михайло (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Обґрунтовано актуальність створення інфраструктурних об’єктів з функцією укриття, які мають подвійне призначення. Проведено містобудівний аналіз ділянки транспортної розв’язки, прилеглих територій та кварталів. Визначено характер та функції забудови, проаналізовано напрями руху пішоходів, особливості пересування приватного та громадського автотранспорту. При розробці концепції функціонально-планувального рішення враховано вимоги нормативних документів до споруд подвійного призначення. Експериментальним проектом передбачається створення підземного паркінгу, який може виконувати одночасно декілька функцій: паркування та часткове обслуговування автомобілів, комерцію, складські приміщення, санвузли та кімнати для комфортного перебування людей під час повітряних ракетних атак та інших загроз. При такій організації проекту паркінгу-укриття з додатковими приміщеннями є можливість створення умов для пришвидшення терміну окупності будівництва за рахунок введення ряду комерційних приміщень. У такому випадку буде можливість підтримки приміщень для укриття в належному стані.