FUZZY-МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ РІВНІВ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО І ЦИФРОВОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ПРОЄКТАМИ БУДІВНИЦТВА - Приходько, Олег (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Здійснена візуально-графічна дефрагментація життєвого та операційно-виробничого циклу будівельного проекту із застосуванням засад та прикладних інструментів цифровізації, представлених як Fuzzy-модель оцінювання відповідності рівнів організаційно-технологічного і цифрового адміністрування проєктами будівництва. Сумісне використання апарату теорії нечітких множин і нейро-мереж являється зручним засобом моделювання в задачах багатокритеріального вибору. Доведено, що як правило, важлива інформація для систем підтримки управлінських рішень поступає із двох джерел: отримання оцінок об’єкта за певними кількісними показниками, що породжує неточність; та анкетування-опитування експертів, які описують свої знання про предметну область, що породжує суб’єктивність і невизначеність. Запропоновано використовувати у нейронечіткій мережі кількісні оцінки про об’єкт дослідження (агреговані оцінки отримані за допомогою багатокритеріальних моделях) та лінгвістичні міркування експертів; апробувати та верифікувати запропоновану модель для прикладу оцінювання рівнів відхилень та ризику, який може бути зменшено завдяки цифровізації та побудови єдиного інформаційно-організаційного простору адміністрування проєктом, а також «інтервальне представлення» синаптичних ваг нейро-нечіткої мережі. Запропоновано методичні підходи полікритеріальної цифрової діагностики стану та перспектив розвитку функціонування підприємства на даному сегменті будівельного ринку. Інноваційність полягає в сполученні цифрового адміністрування, діагностики та одержання можливості формалізованого, чітко прогнозованого вияву попадання (чи непопадання) поточної точки траєкторії підприємства у певну проєкцію поступального розвитку (або біфуркації) операційної системи підприємства.. Це надалі дає підстави змоделювати предиктори можливості для зростання організаційно-технологічного рівня цифровізації будівельного проекту із застосуванням певних ресурсів підприємства як стейкхолдера проєктів будівництва.