МІСТОБУДІВНЕ ОСВОЄННЯ ПРИБЕРЕЖНИХ ТЕРИТОРІЙ ЯК ЗОНИ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ - Михайлик, Ольга (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглянуто містобудівну функцію прибережних територій, як зон громадського простору міста. Висвітлено проблему браку комфортних, безпечних, доступних всім міських громадських просторів на прибережних територіях річок в містах України. Зазначено важливість фахової організації міських прибережних зон зі створенням ландшафтно-рекреаційних територій, місцями відпочинку та спілкування, заняття спортом, туристичних атракцій, зелених коридорів набережних, природних оазисів урбанізованого середовища. Зроблено акцент на презентаційній функції прибережної зони в містах. Наведено приклади набережних Венеції, Будапешту, Братислави, Відня, як візитівок міста, де вирує активне громадське життя. Висвітлено досвід містобудівної організації прибережної зони громадської забудови придунайських міст Німеччини.