ПІДВИЩЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОСТІ МОНТАЖУ КАРКАСНИХ БУДІВЕЛЬ: ПЕРЕДОВІ МЕТОДИ - Лепська, Любов; Тонкачеєв, Геннадій; Шандра, Олена (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Найважливішим фактором, що сприяє підвищенню продуктивності праці у будівництві, є впровадження передової технології та прогресивних методів виконання робіт. У зв'язку з цим питання вдосконалення технології, монтажного оснащення та методів монтажу є найважливішими для цього дослідження. Технологія збірно-монолітного каркасного домобудування визнана найбільш ефективною у будівництві, причому як економічно, так і якісно. Сутність проблеми, що розглядається в роботі, полягає у необхідності розробки технологічних засад каркасного малоповерхового будівництва, що характеризує проблему як науково-прикладну. Вирішення проблеми здійснюється на основі системного походу. Показано, що технології зведення малоповерхових будівель різного призначення в сучасному масовому будівництві визначаються їх конструктивно-технологічними та об’ємно-планувальними рішеннями, функціональним призначенням, умовами будівництва, а також вимогами щодо забезпечення енергозбереження будівель. Автором проаналізовано особливості конструкції будинків, принципи виконання монтажних робіт, особливості технологічних рішень, що застосовуються. Обґрунтовано з позицій загального системного підходу концепцію технологічної системи каркасного малоповерхового житлового будівництва як цілісної, відкритої, організованої, адаптивної структури з неоднорідних складових. Це дозволило визначити рівень автономності системи, її організаційну структуру та функції, заходи щодо вдосконалення адаптивності, стратегію оптимізації.