ВИВЧЕННЯ ВІДОБРАЖЕННЯ І ДОСЛІДЖЕННЯ ОБ'ЄКТІВ, ЯВИЩ ТА ПРОЦЕСІВ У НАВКОЛИШНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ШЛЯХОМ КАРТОГРАФІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ ТА ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНИХ ВИМІРЮВАНЬ - Дець, Тетяна; Кирилюк, Володимир; Рожі, Томас (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Досліджується процес створення та оновлення цифрових топографічних карт на прикладі Закупненської селищної територіальної громади Хмельницької області. З використанням програми «WidsMob Panorama», автори створили математичну основу карт та оновили їх зміст згідно з актуальним станом території, використовуючи аерофотознімки та суміщений діапозитив останнього року оновлення. Це дозволило підвищити точність електронної карти, усунути деформації та помилки сканування. Технічний проєкт розроблявся на основі цифрових даних, відображаючи місцеперебування об'єктів та їх групування за шарами, локалізацією та характеристиками. Використання метрики кожного об'єкта на електронній карті з координатами точок у двовимірному форматі забезпечувало точне відображення об'єктів та явищ. Геоінформаційне картографування, як ключова складова дослідження, включало автоматизоване створення та використання карт з використанням ГІС, математичних моделей та обчислювальних методів. Це сприяло створенню електронних карт, 3D- зображень, анімацій, забезпечуючи високу автоматизацію процесів, інтерактивність та мультимедійність. Мультимасштабне картографування дозволило моделювати багаторівневу структуру явищ та складних систем, що неможливо здійснити за допомогою традиційних методів. Результати дослідження демонструють, що цифрове картографування забезпечує не лише високу якість зображення та оперативність його створення, але й тривале зберігання, багаторазове використання та сучасний дизайн картографічних матеріалів для вирішення питань відображення і дослідження об'єктів, явищ та процесів у навколишньому середовищі шляхом картографічних зображень. Висновки підкреслюють значення мультимасштабного картографування для розвитку системного підходу в картографії та його вплив на раціональне використання територій та розв'язання важливих землеустрою та екологічних задач. Однак, економічні обмеження можуть ускладнити застосування високотехнологічного обладнання в деяких організаціях, що вимагає пошуку оптимальних рішень для автоматизації процесів створення картографічних зображень.