СУЧАСНІ МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ВІДХИЛЕНЬ ПРЯМОВИСНИХ ЛІНІЙ ТА ПОВЕРХНІ ГЕОЇДА - Гончаренко, Олександр; Денисюк, Богдан; Катушков, Володимир; Кузьмич, Олександр (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Сьогодні глобальні навігаційні супутникові системи (ГНСС) широко використовуються для розвитку національних геодезичних мереж та геодезичних досліджень. Однак, існують деякі застосування, де спостереження ГНСС повинні бути інтегровані з традиційними наземними геодезичними вимірюваннями. Для того, щоб інтегрувати спостереження ГНСС і традиційні вимірювання за допомогою високоточної зенітної камери, необхідно знати відхилення вискової лінії, що визначається як кут між вектором сили тяжіння і еліпсоїдальною нормаллю в даній точці. Якщо астрономічні та еліпсоїдні координати визначені одночасно, можна одразу отримати значення відхилень вискових ліній. За значеннями відхилень вискових ліній можна визначити хвилястості (ондуляції) геоїда за допомогою астрономо-геодезичного нівелювання. Також можна визначити ортометричну висоту, якщо відома висота еліпсоїда (GPS) і хвилястість геоїда. ПЗЗ-датчик з телескопом, спрямованим в зеніт, в поєднанні з DGPS дозволяє визначити еліпсоїдальні координати, а також астрономічні координати приблизно за півгодини з високою точністю.