ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ БЛОКЧЕЙНУ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ АУТЕНТИФІКАЦІЇ ТА ЗАХИСТУ ДАНИХ У ГЕОДЕЗІЇ ТА ЗЕМЛЕУСТРОЇ - Гой, Василь; Мамонов, Костянтин; Харів, Владислав (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Досліджуються можливості вдосконалення сектору відносин, пов'язаних із землею та власністю, через утримання балансу між інтересами, відповідальністю та спільними діями уряду, приватного сектору та громадянського суспільства в Україні. Зі стиканням зі зростаючим обсягом документів, що вимагають реєстрації та кадастрового запису, при обмежених можливостях для зберігання архівів, система угод із земельними ділянками стикається з необхідністю фундаментальної перебудови та оптимізації. В цьому контексті, блокчейн виступає як інноваційне рішення, що забезпечує децентралізоване зберігання даних із високим рівнем надійності та безпеки, відкриваючи нові можливості для управління земельними ресурсами. Стаття аналізує потенціал застосування геоінформаційних систем (ГІС) та блокчейн технологій для створення надійних та прозорих систем обліку та реєстрації земельних ділянок, що сприятиме ефективному землекористуванню та захисту прав власності. Оптимізація процесів збору та зберігання документів, пов'язаних із Єдиним державним реєстром прав на нерухомість, вимагає регулярного розширення архівних просторів, а розвиток єдиної державної системи реєстрації прав та кадастрового обліку є критично необхідним для досягнення законодавчих та нормативних цілей. Важливою перевагою блокчейну є висока надійність і відкритість даних, що усуває можливість корупційних угод і знижує витрати на ведення реєстрів, підвищуючи оперативність доступу до інформації. Застосування геоінформаційних систем та блокчейну дозволить Україні перейти до інноваційно орієнтованого типу економіки, заснованого на сучасних інформаційних технологіях, що забезпечить підвищення ефективності цивільного обігу земельних ділянок, захисту прав на нерухомість і підвищення місця України в міжнародних рейтингах розвитку ІКТ. Використання блокчейну, адаптованого до законодавчих вимог і процедур реєстрації прав, вимагатиме встановлення чітких правил доступу та ідентифікації, а також визначення механізмів відповідальності для забезпечення безпеки та юридичної значущості проведених транзакцій.