ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПІДХІД ДО БУДІВНИЦТВА МОДУЛЬНИХ ПОСЕЛЕНЬ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ - Пекарчук, Оксана (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Проаналізовано європейський досвід у проєктуванні та будівництві модульних поселень, а також визначено архітектурно-урбаністичні особливості їх формування. Розглянуто поселення, які споруджуються у Європі для українських біженців починаючи з 2022 року. Проаналізовано розмір, планувальну структуру та благоустрій поселень, типологію, призначення будівель та умеблювання приміщень. У статті розкрито підходи до планування модульних поселень, які охоплюють такі поняття: стійкість та довгострокові рішення, функціональність, комфорт, естетизація та нейтралізація негативних впливів на природу. Результати дослідження можуть бути використані для покращення якості тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також для розробки нових містобудівних, архітектурно-планувальних підходів до формування житлового середовища в умовах військових конфліктів.