ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ПЛАНУВАННЯ, РОЗМІЩЕННЯ ТА ПРОЄКТУВАННЯ БУДІВЕЛЬ В ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ЕКОЛОГІЧНИХ ПОСЕЛЕННЯХ НА ТЕРИТОРІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Нижник, Олександр (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Досліджено територію Харківської області, виявлено сприятливі територіальні, природні, кліматичні та географічні умови. Проведено комплексне дослідження проектування, будівництва та розвитку енергоефективних екологічних поселень з урахуванням місцевості (територіального, рівень інсоляції, орієнтація за сторонами світу, способи розміщення). В статті описано та наведено схеми розміщення будівель та енергоощадні системи, які слід використовувати при проектуванні енергоефективних екологічних поселень. Розроблено концепцію енергоефективного екологічного поселення на території Харківської області з урахуванням усіх необхідних вимог.