МІСТОБУДІВНІ ТА ФІЗИЧНІ ПАРАМЕТРИ МІСЬКИХ ПРОСТОРІВ - Лапенко, Олександр; Степанчук, Олександр; Буравченко, Сергій (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Розглядаються параметри міських просторів, які рекомендовано використовувати для створення безпечного і комфортного для життєдіяльності людини довкілля, відповідають сучасному рівню розвитку містобудування та потребам мешканців. Мета публікації – розроблення інформаційної моделі міського громадського простору та її містобудівних і фізичних параметрів. В результаті проведеного аналізу закордонних та вітчизняних наукових праць та їх систематизації, побудована інформаційна модель міських просторів, як об’єкта нормування. Сформована комплексна модель міських просторів; конкретизовано їх функціональне призначення. Встановлені основні вимоги (положення), обов’язкові до виконання, які є результатом моделювання параметрів безпеки і комфортності. Визначені вимоги, які підтверджені усталеною практикою проектування, будівництва та експлуатації; вимоги, які сформовані виходячи з фахового уявлення про об’єкт нормування. Розглянуті особливості регулювання фізичних параметрів міського простору. На думку авторів, проведена робота сприятиме запровадженню дієвого механізму щодо надання комплексного містобудівного рішення. Систематизовані вимогу будуть сприяти забезпеченню безпечного, надійного та комфортного середовища. В результаті його проектування і будівництва, буде також запущений механізм ринкового нагляду та виконання зобов’язань, визначених Угодою Україна-ЄС.