ВИРАХУВАННЯ КОЕФІЦІЄНТА КОРЕЛЯЦІЇ ПРИ ГЕОДЕЗИЧНИХ ВИМІРЮВАННЯХ - Гладілін, Валерій; Сіроштан, Тетяна; Гамалій, Ірина; Свідерська, Тетяна; Шудра, Наталія; Чуланов, Петро (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Пропонується формула для визначення коефіцієнтів кореляції, за якою при малій кількості вимірювань значення коефіцієнтів будуть більшими в порівнянні з величинами обчисленими за відомими формулами, тобто ці значення будуть менше зміщеними по відношенню до істинних величин коефіцієнтів кореляції. В геодезії взагалі обмежуються невеликою кількістю вимірювань, в фотограмметрії при взаємному орієнтуванні знімків стереопари в автоматичному режимі (на станції Дельта) при ідентифікації точок на лівому і правому знімках необхідно точно обчислювати значення коефіцієнтів кореляції, що дає можливість побудувати кращу фотограмметричну модель зображення місцевості.