СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНІ ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ МЕДІЙНОСТІ АРХІТЕКТУРИ ТА МІСЬКИХ ПРОСТОРІВ ЛЬВОВА - Парнета, Мар’яна (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Архітектура забезпечує орієнтацію людини в просторі, впливає на її емоції та внутрішній стан. Група соціально-культурних чинників впливу на формування медійності архітектури та просторів міст визначає аспекти сприйняття людиною архітектурного середовища. Медійність архітектури та середовища створює матеріальні умови для задоволення фізіологічних потреб людини тим, що несе певну інформацію про можливості їх задоволення. У статті виявлено соціологічні, культурні та духовні чинники і досліджено їх вплив на медійність міста Львова. Оцінка взаємозв’язків соціальноно-культурних чинників із медійністю здійснено на основі багатовимірної матриці взаємозв’язків. Встановлено, що соціально-культурні чинники найбільший вплив мають на ментальну медійність. Оцінка також дала змогу виявити, що найбільше зв’язків із інформативною сутністю архітектури має психологічний стан людини, що доцільно враховувати у процесі архітектурного проектування.