ФОРМУЛЮВАННЯ ЗАДАЧ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНО- ПЛАНУВАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ МІСЬКОГО ПРОСТОРУ - Нижник, Олександр; Якименко, Олег (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Міський простір – це динамічна система, на яку впливають багато факторів. Формування транспортної структури в місті визначає тип планувальної структури, що формує просторовий каркас, на далі визначається функціональна організація територій. Це дозволяє створити працюючу функціонально-планувальну структуру міського простору. Але місто змінюються, змінюються його потреби, визначення та особливо функції, тому модифікація існуючих підходів планування – це актуальне питання сьогодення для урбаністів та вчених всього світу. Сучасні міські простори мають низку проблем, які обумовлені перенаселеністю міст, перевантаженістю комунікацій та соціально- економічних відносинах в країнах. Тому викликом для сучасного міста та його території є пошук рішень та методів, які зможуть протидіяти швидкому процесу урбанізації та працювати на збереження природного та історичного середовища міста. При рішенні містобудівних проблем, функціонально- планувальна структура міського простору повинна відображати формування середовища міста за його функціональними та просторово-планувальними характеристиками та визначати задачі відповідно до встановлених характеристик простору. В статті виконаний огляд та узагальнено поняття функціонально- планувальної структури міського простору як об`єкту проєктування. На думку автора, перед визначенням функціональних та просторово-планувальних характеристик структур міського простору необхідно визначити задачі, які допоможуть встановити містобудівні та людські потреби на місцевості.