АКТУАЛЬНІ НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНИХ БУДІВЕЛЬНИХ НОРМ ПРОЕКТУВАННЯ НОВИХ І РЕКОНСТРУКЦІЇ ІСНУЮЧИХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ - Бурдейна, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Наведено аналіз державних будівельних норм, що поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих будівель закладів освіти, з точки зору відповідності сучасним міжнародним вимогам. Продемонстровано доцільність удосконалення державних будівельних норм шляхом доповнення їх діючими вимогами загальноєвропейських стандартів з безпеки та нормування фізичних факторів виробничого середовища. Показано, що вимоги окремих національних санітарних норм і правил, які є невід’ємними складовими розглянутих державних будівельних норм потребують узгодження. Узгодження потребують як кількісні значення гранично допустимих значень електромагнітних полів окремих частотних діапазонів, так і підходи до визначення інтегральних показників електромагнітного навантаження на середовище. Організацію заземлення і придушення гармонік та інтергармонік промислової частоти електроспоживачів з нелінійними вольт-амперними характеристиками необхідно здійснювати на етапі проектування систем електроживлення будівель цивільного призначення шляхом вдосконалення нормативної бази. З огляду на вимоги чинних європейських нормативів, доцільним також є доповнення санітарних норм і правил вимогами, на які посилаються державні будівельні норми, до граничних рівнів інфразвуку та аероіонізації повітря.