ОСОБЛИВОСТІ ПРОСТОРОВОГО ТА СИНТАКСИЧНОГО АНАЛІЗУ МУЗЕЙНО-КУЛЬТУРНИХ КОМПЛЕКСІВ - Олійник, Олена (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Присвячено дослідженню просторово-планувальних структур музейно- культурних комплексів на основі просторового та конфігураційного аналізу. Розглянуто особливості просторового аналізу інтер’єрів на прикладах музейно- культурних комплексів. Виявлено, що всі вони на сучасному етапі мають тенденцію до утворення чи поглиблення ступеня інтегрованості: анфіладна, дидактична модель (Британський музей) доповнюється інтегрованим ядром, перетворюючись на більш демократичну; багатоосьові, решіткові моделі утворюють такі центри на перетині осей, центричні моделі поглиблюють соціальні аспекти інтегрованого ядра. Просторовий аналіз конфігурацій бібліотек Алвара Аалто показав, що вони, як правило, містять центральне інтегроване ядро, що перетворює їх на суспільні центри і до сьогодні. Разом з тим визначено, що більшість музеїв Києва мають історичну складену, дидактичну модель планування, що потребує оновлення з точки зори покращення досвіду відвідувачів та більшої демократизації руху.