ДОСЛІДЖЕННЯ КИСЛОТОСТІЙКОСТІ ГІБРИДНИХ ЛУЖНИХ ЦЕМЕНТІВ НОРМАЛЬНОГО ТВЕРДНЕННЯ - Ковальчук, Олександр; Зозулинець, Вікторія (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Однією із причин втрати основних виробничих фондів на сьогоднішній день для виробництв хімічної промисловості, харчової та спеціальних видів промисловості є деградація виробничого обладнання та основних конструкцій цехів внаслідок кислотної корозії бетону. Матеріали, що традиційно використовуються у таких умовах, характеризуються цілим спектром недоліків – високою собівартістю, низькою водостійкістю, складністю технології та небезпекою для персоналу при укладанні. Одним із варіантів отримання кислотостійких матеріалів є використання лужних в’яжучих речовин, що відомі своєю високою стійкість до дії агресивного середовища. Підвищення кислотостійкості матеріалу можливе за рахунок зниження ступеню основності системи. Представлені дослідження довели можливість отримання кислотостійких матеріалів, що здатні тверднути у нормальних умовах, а також можливість часткової заміни кондиційних алюмосилікатних матеріалів на алюмосилікати техногенного походження, зокрема, на червоний шлам виробництва алюмінію. Зниження основності системи дозволяє підвищити коефіцієнт корозійної стійкості матеріалу до дії кислотного середовища до 88%.