ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БУДІВНИЦТВА І ДЕВЕЛОПМЕНТУ ТЕРИТОРІЙ ЯК ІМПЕРАТИВ ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЙ УЧАСНИКІВ БУДІВЕЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Бєлєнкова, Ольга; Дубінін, Денис; Калашніков, Давид (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Запропоновано етапи формування стратегій цифровізації учасників інвестиційно-будівельного процесу та стейкхолдерів будівництва, а також методичний підхід оцінювання ступеня цифровізації на макро-, мезо- та мікрорівнях у рамках інвестиційно-будівельних проектів. Виявлено, що цифровізація призвела до необхідності адаптації учасників інвестиційно-будівельного процесу до нових вимог, оцінювання власного рівня цифрового розвитку, розробки стратегій цифровізації, які мають бути адаптованими до вимог участі у різних інвестиційно-будівельних проектах. Удосконалення механізму цифрової трансформації учасників будівництва в рамках інвестиціно-будівельних проектів включає створення системи індикаторів, призначених для оцінки та моніторингу ходу цифровізації та адаптації до вимог проектів, розробка заходів із розвитку цифровізації, визначення індикаторів та методики оцінювання розвитку будівництва на базі цифрових технологій. Основою формування стратегії цифровізації є використання індикаторів цифрового розвитку, які мають різну розмірність. Деякі оцінюються просто за лінгвістичною шкалою «так» чи «ні» або «достатній рівень», «недостатній рівень», «надвисокий», «високий», «низький» або «середній» рівень розвитку, інші мають відповідні числові значення. Самооцінювання підприємством свого поточного рівня цифровізації є невід’ємним етапом формування конкурентної стратегії, яка здійснюється у вигляді цільового управління і реалізується у вигляді взаємопов’язаних етапів. Запропоновано здійснювати оцінювання переліку заходів із виявлення існуючого стану цифровізації учасників будівництва моніторингу їх змін та встановлення цільових показників за методами експертних оцінок. Перспективами подальших досліджень є створення комплексного економіко-управлінського інструментарію для визначення рівня цифрового розвитку учасників в процесі цифрової трансформації будівництва девелопменту територій.