ОНОВЛЕННЯ МОДЕЛЕЙ ОРГАНІЗАЦІЇ БУДІВНИЦТВА В КОНТЕКСТІ ЇХ АДАПТОГЕННОСТІ ДО СУЧАСНИХ УПРАВЛІНСЬКИХ ТА ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Приходько, Олег; Ніколаєв, Георгій; Аксельрод, Роман; Гриненко, Ігор; Рижакова, Ганна; Кушнір, Ілля (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Відсутність зрозумілих і доступних джерел інформації, сервісів, платформ, додатків чи порталів з трансформації цифрового бізнесу уповільнює швидкість інновацій у вітчизняному підприємництві. У свою чергу, це не дозволяє бізнесу інтегруватися у світові тенденції, що ускладнює вихід і роботу на міжнародній економічній арені. Виявлені проблеми зумовлюють необхідність розробки методичного підходу до дослідження процесів цифрової трансформації на рівні підприємства; поліструктурний методологічний підхід до визначення індексу цифрової трансформації бізнес-структур на основі відповідних показників; розробку та впровадження цифрової платформи для будівельного бізнесу, яка б автоматично визначала Індекс цифрової трансформації та забезпечувала індивідуальну «дорожню карту» покращення цифрового розвитку підприємства. У статті представлено новітні інноваційні технології моделювання бізнес- процесів підприємств на основі управління процесами. У роботі розглядається створення та обґрунтування оновленого методологічного та аналітичного інструментарію оцінки, вибору та регулювання виробничої системи адміністрування портфеля проектів підприємства в єдиній операційній системі управління. Застосування процесного підходу базується на комплексному, систематичному огляді підприємства як сукупності процесів, розробці системи управління процесами з використанням принципів ISO 9000: 2000. Запропоновано новий процесний підхід, що дозволяє виключити рутинні операції. від дій співробітників, підвищення швидкості взаємодії співробітників, ефективна оптимізація існуючих бізнес-процесів, швидка перебудова бізнес- процесів підприємства у відповідь на значні зміни умов ведення бізнесу. У роботі визначено виконувані бізнес-процеси, запропоновано новий підхід до моделювання бізнес-процесів підприємства, наведено приклади проблем, пов’язаних із новим підходом, і запропоновано можливі шляхи їх вирішення. Визначено критерії результатів моделювання бізнес-процесів, які дозволяють зв'язати цільові показники збалансованої системи показників підприємства з встановленими результатами бізнес-процесів. Доведено, що використання цієї новітньої інноваційної технології для вирішення науково-практичних завдань управління підприємством значно розширює та поглиблює можливості економічного аналізу в процесі вирішення проблемних ситуацій, робить управлінські рішення більш обґрунтованими та ефективними.