ДОСЛІДЖЕННЯ АЕРОІОННОГО РЕЖИМУ ПОВІТРЯ НАВЧАЛЬНИХ ПРИМІЩЕНЬ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗАСОБІВ ЙОГО НОРМАЛІЗАЦІЇ - Бурдейна, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Проведено дослідження динаміки концентрацій n+ і n- аероіонів у навчальних приміщеннях упродовж навчального дня. Отримані результати дозволяють дійти висновку, що присутність та кількість людей у приміщенні суттєво не впливає на концентрації аероіонів. Значне зниження концентрацій відбувається при зміні кількості людей, присутніх в аудиторії, тобто можна зробити висновок, що деіонізація повітря відбувається через осідання аероіонів на дрібнодисперсний пил, що утворюється в результаті пересування людей. Упродовж наступного часу концентрації підвищуються. Зміни концентрацій аероіонів значно нижче у приміщеннях з витяжною вентиляцією. Це обумовлено більшою інфільтрацією зовнішнього повітря. З підвищенням концентрацій аероіонів у зовнішньому повітрі відмінності від концентрацій аероіонів у невентильованих приміщеннях збільшуються. Проведено дослідження концентрацій аероіонів в офісних приміщеннях, які підтвердили мінімальний вплив людей на цей показник. Встановлено, що застосування серійного зволожувача підвищує концентрації аероіонів. Це робить доцільним застосування зволожувачів принаймні у спеціалізованих навчальних приміщеннях та лабораторіях.