АНАЛІЗ ДОМІНУЮЧИХ ТИПІВ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ - Петраковська, Ольга; Беспалько, Руслан; Штефанюк, Маріана (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Присвячено специфіці розповсюдження домінуючих типів землекористування в Карпатському регіоні. Описані природні ресурси, якими забезпечений Карпатський регіон. Досліджено земельні, лісові та водні ресурси Карпатського регіону, а також основні причини деградації земельних ресурсів, а саме: зсуви, селі та ерозія (небезпечні схилові процеси, які активізуються під дією як природних так і антропогенних чинників); проаналізовані природні та техногенні чинники, які негативно впливають на земельні ресурси Карпатського регіону; обсяги незаконних рубок лісів; забрудненість вод Карпатського регіону. Окрему увагу приділено негативному антропогенному впливу на землі сільськогосподарського призначення (надмірний механічний обробіток; неефективні агромеліоративні заходи; надмірне внесення добрив; вплив забудованих територій; інші характеристики); лісогосподарського призначення (суцільно лісосничі вирубки; неправильне трелювання лісу; захаращення лісосіки; порушення структури пралісів; вплив забудованих територій); водного фонду в межах Карпатського регіону (скидання стічних вод; незаконна забудова прибережних захисних смуг; видобування корисних копалин у поймах річок та озер; неефективні гідрологічні та меліоративні заходи; вплив забудованих територій). Досліджені обсяги незаконних рубок за природними зонами станом на 2018 рік. А також особливу увагу приділено дослідженню рівня лісистості території України (по областях) станом на 2018 рік.