МЕТОДИЧНІ КОМПОНЕНТИ ФОРМУВАННЯ ДІАГНОСТИКО- ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПІДСИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ НАДІЙНОСТІ ВИКОНАВНИКІВ ПРОЕКТУ БУДІВНИЦТВА - Жалдак, Руслан (Містобудування та територіальне планування, 2022)
У статті розглянуто сучасну практику міських інновацій, засновану на принципах біосферної сумісності. Проаналізовано проектне рішення забезпечення організаційно-технологічної надійності будівництва з точки зору можливості реалізації функцій міста біосферної сумісності та впровадження інноваційних конструктивно-архітектурно-планувальних рішень. Стосовно проекту будівництва визначено формалізація методики розрахунку показників біосферної сумісності міст і селищ, кількісні показники виконання функцій міста. Отримані результати чисельного аналізу реалізації функцій міста дозволяють прогнозувати розвиток міської території, оцінювати комфортність і безпеку міського середовища з позицій біосферної сумісності будівельних об’єктів з метою узгодження характеристик життєвого циклу цих об’єктів. проекти з характеристиками мікросередовища їх реалізації. Основою таких інструментів є: багатофакторне, багатокомпонентне моделювання та багатокритеріальний відбір альтернатив для будівництва будівель для проектів за умови використання рівня біосферної сумісності як провідної аналітичної координати такого моделювання. Ці моделі, реалізовані у форматі сучасного будівництва, слугуватимуть основою для організаційно-технологічної та екологічної експертизи проектів.