АНАЛІЗ ІСТОРИЧНОЇ САКРАЛЬНОЇ СПАДЩИНИ ПРОВІНЦІЇ ШААНСІ - Дін, Ян (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Проаналізовано визначні ознаки традиційної сакральної архітектури провінції Шаансі. Систематизація історичних об’єктів по періодах династій довела домінування руїн та поховань-гробниць на ранніх періодах і поступову їх заміну на палаци, храми, міські ворота. З усієї сукупності об’єктів, що перебувають під охороною держави, було вибрано ті, які можна розглядати як зразки наслідування для сучасних об’єктів. Отже, для наслідування було вибрано ті наземні об’єкти, які зберегли цілісну форму, передусім храмові павільйони, враховуючи консервативність і однофункціональність таких будівель, як буддійські пагоди. Відбирались наземні об’єкти, внесені до пам’ятокоохоронного реєстру як характерні зразки китайської архітектури певного періоду.