АНАЛІЗ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ПРОВЕДЕННЯ ТЕХНІЧНОГО ОБСТЕЖЕННЯ БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД - Білошицька, Наталія; Татарченко, Захар; Ревека, Артем; Лобко, Дарія (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Зроблено аналіз новітніх методів проведення контролю технічної експлуатації будівель та споруд. У спеціалістів з технічної експлуатації будівель і споруд з’явилися нові інструменти для більш точного визначення дефектів і технічного нагляду за будівлями та спорудами. Виникнення та розвиток IT технологій, зокрема використання методики математичного, комп’ютерного моделювання продемонстрував небачені раніше можливості всебічного та комплексного підходу до перевірки експлуатаційних якостей будівель. Більшість сучасних методів технічного обстеження будівель не вимагають істотних фінансових і трудових витрат, можливе безпосереднє їх виконання як при плануванні об’єкта, так і у процесі його експлуатації без зменшення несучої здатності конструкцій на відміну від класичних методів (візуального, візуально-інструментального тощо). Їх мета – це контроль технічного стану будівельних конструкцій і рання діагностика виникнення загроз для існування об’єкту. Комплексне використання цих методів на різних етапах життєвого циклу будівель підвищить їх термін експлуатації та комфортність і безпеку перебування в них.