ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ФАКТОРІВ ТИПУ РОБОЧИХ МІСЦЬ НА ВИБІР ПІДМОСТЕЙ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ПРОЦЕСІВ ПІДСИЛЕННЯ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ ПРИ РЕКОНСТРУКЦІЇ - Тонкачеєв, Геннадій; Руднєва, Ірина (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Досліджуються питання оптимального планування робочого простору для виконання робіт з відновлення експлуатаційної придатності елементів конструкцій та вибір оптимального типу підмостей для здійснення технологічних процесів підсилення будівельних конструкцій при реконструкції. Дуже важливою проблемою є також розміщення спеціального будівельного техобладнання та технологічної оснастки, нестандартного обладнання, що має в своєму складі гідравлічні, електричні й інші приводи, а також забезпечення сангігієнічних норм праці при проведенні робіт. При реконструкції більш актуальними стають питання малооб'ємності виконуваних робіт. Роботи завжди ведуть в умовах обмеженого простору, що надає істотний вплив на загальну схему організації, а також на технологію виконання робіт. Вплив факторів типу робочих місць на вибір підмостей для здійснення процесів підсилення будівельних конструкцій при реконструкції є складним організаційно-технологічним процесом, який потребує аналізу, обліку домінуючого впливу, підготовки та перевірки ухвалюваних рішень. В статті виявлено фактори впливу, визначені виробничими умовами, в яких передбачаються роботи з реконструкції, а саме конструктивні, технологічні та організаційні, враховані особливості умов та фактори впливу на вибір типу робочих місць та вид підмостей, зокрема обмеження простору, як наслідок насиченості промислових зон обладнанням, виробами, що виготовляються. Також важливим є застосування критеріїв класифікації типу робочих місць та необхідного чисельного і кваліфікаційного складу виконавців при реконструкції. За результатами проведеного дослідження запропоновано системний підхід до виявлення та аналізу факторів, які впливають на вибір типу робочих місць для здійснення процесів підсилення будівельних конструкцій при реконструкції, з застосуванням 3D-лазерного сканування та створення BIM-моделі за хмарою точок для виявлення можливих колізій. Це дозволяє комплексно вирішувати задачі оптимальної організації робочих місць та вибору підмостей при виконанні будівельних робіт з реконструкції, реновації або ремонту.