МОДЕЛЬ ЗАБРУДНЕННЯ ОКСИДАМИ АЗОТУ ПРИМАГІСТРАЛЬНИХ ТЕРИТОРІЙ МІСТА - Татарченко, Галина; Дьомін, Микола; Тарасюк, Володимир (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Розглянуто формування викидів від автотранспортних джерел на одному із найнавантаженіших транспортних коридорів міста Києва – магістральному напрямку проспект Перемоги – бульвар Тараса Шевченка. Визначено, що інтенсивність руху транспортних засобів на різних його ділянках коливається в межах 15 ÷ 63 тис. приведених автомобілів на добу в одному напрямку. Інтенсивність руху на перетинах в різних рівнях відрізняється в півтора - два рази. Розрахунки показали, що середні концентрації оксидів азоту в місцях інтенсивного антропогенного навантаження - перехресть магістральних вулиць, в десятки разів перевищують величини гранично-допустимих концентрацій. Поблизу магістралей і перехресть максимальні концентрації забруднюючих речовин формуються при слабких швидкостях вітру та напрямках вітру під кутом близьким до 45° до магістралей. На підставі проведених розрахунків отримана модель забруднення оксидами азоту примагістральних територій міста - залежність концентрації оксидів азоту від інтенсивності транспортних засобів, яка може бути критерієм зонування території міста за ступенем забруднення атмосферного повітря.