ЗАКОНОМІРНОСТІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ МОНУМЕНТАЛЬНО-ДЕКОРАТИВНОЇ СКУЛЬПТУРИ ТА ВІДКРИТОГО ГРОМАДСЬКОГО ПРОСТОРУ - Полубок, Андрій; Пилипчук, Оксана (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Враховуючи особливі аспекти співвідношення відкритого громадського простору архітектурного середовища і монументально-декоративної скульптури, у статті розглянуті основні закономірності взаємозв’язку скульптури та простору. Виявлено та проаналізовано основні фактори, які впливають на сприйняття скульптурної композиції у будь-якому просторі: масштабне співвідношення, способи розміщення, формування середовища, узагальнення силуету, деталізація та сприйняття виразності силуету скульптури у конкретних просторових ситуаціях. В процесі дослідження виявлено загальні закономірності сприйняття скульптури – її масштабного співвідношення із простором, способи розміщення скульптури, формування середовища, та окремі закономірності – узагальнення силуету, деталізації та пластичної якості, виразності силуету в залежності від напрямків сприйняття скульптури при її застосуванні в архітектурному середовищі.