ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ ВСТАНОВЛЕННЯ ГНСС-СТАНЦІЙ - Нестеренко, Світлана (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Приймальні антени ГНСС-станцій розташовують на спорудах, будівлях, спеціальних постаментах, фундаменти яких часто перебувають у зоні значних деформацій ґрунту під дією варіації гідротермічних чинників. Це може спотворювати отримані результати моніторингу земної поверхні і ставити під сумнів достовірність їх інтерпретації. Залежно від характерних умов влаштування базової станції глобальної навігаційної супутникової системи, від конструктивних рішень та функціонального призначення будівель, які є базами розташування, приймаються відповідні рішення щодо розміщення ГНСС-станції. Досліджена система роботи елементів обладнання базової станції глобальної навігаційної супутникової системи, конструктивні особливості приймальних антен, їх кріплення до будівельних конструкцій. Зазначено переважні умови вибору місця для встановлення і експлуатації приймальної антени ГНСС-станції, виділено групи місць установлення приймальних антен на опорних частинах дахів будівель. Розглянута ефективність використання ГНСС-станцій як сукупність методологічних, технічних і організаційних принципів діяльності в системі глобального позиціонування. Виділено компоненти системи обстеження зовнішніх конструкцій будівель і споруд: підсистема конструктивних рішень об’єктів будівництва, організація обстеження зовнішніх конструкцій, зовнішні чинники гідротермічного походження, підсистема проектних рішень роботи ГНСС-станції, підсистема організації встановлення і підключення. Виконана оцінка основних характеристик проектних рішень роботи ГНСС-станції, зокрема, вибір конструктивних елементів будівель і споруд для встановлення антени станції, визначення і обробка координат точок.