ФОРМУВАННЯ ІГРОВИХ ПРОСТОРІВ ДЛЯ ДІТЕЙ - Кайдановська, Олена; Гладиборода, Юрій (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Окреслено актуальність оновлення дитячих просторів у міському середовищі, розглянуто теоретичні засади проблеми, визначено основні підходи до її вирішення на різних рівнях містобудівної структури (макрорівень, мезорівень, мікрорівень). Зазначено негативний досвід та недоліки сучасного стану влаштування дитячих майданчиків у житловому середовищі українських міст, що потребує інноваційних професійних архітектурних рішень. Проведено аналіз основних принципів проектування дитячих просторів з урахуванням вимог безпеки, комфорту, надання можливостей ігрової, пізнавальної діяльності дітей. Розглянуто значення та особливості організації ігрових занять дітей різного віку. Охарактеризовано напрямки розвитку дитячих ігрових просторів у містах: соціальний, інклюзивний, біопсихологічний, екологічний, художній та розважальний. Підкреслено переваги відкритих ігрових зон.