ЗБЕРЕЖЕННЯ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ ШЛЯХОМ РЕКОНСТРУКЦІЇ ІСТОРИЧНИХ БУДІВЕЛЬ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ІДЕНТИЧНОСТІ НАЦІЇ - Руднєва, Ірина; Глонь, Іванна; Грабовська, Тамара; Пузіна, Катерина (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Збереження і відновлення архітектурної, історичної та культурної спадщини має велике значення для розвитку міст, регіонів і країни в цілому. Показовим прикладом цьому є підхід і досвід Європейських країн. У цих країн багата і всесвітньо відома архітектурна, культурна та історична спадщина, високий рівень освіти, високі стандарти життя, екологічність і високі технології, що і стало основною конкурентною перевагою в світі. Сучасне уявлення про реконструкцію, реставрацію та охорону пам’яток не обмежується увагою лише до видатних пам’яток архітектури, але й до історико-культурної спадщини містобудівного середовища. Пам’ятка архітектури - це творіння, яке має історичну, наукову, художню та культурну цінність, яка зберегла достатню повноту архітектурних форм, які підлягають охороні або реставрації. Головною метою реставрації пам'ятки є збереження історичної достовірності (автентичності). Отже, збереження та реставрація пам’яток архітектури може зіграти визначну роль у формуванні сучасного суспільства, як це описано відомими мислителями та літераторами, а також країна приверне увагу інвесторів та розвиватиме туризм. Об'єкти культурної та архітектурної спадщини є важливим активами, які можуть приносити прибуток і суттєво впливати на економічний розвиток міст. Пам'ятки архітектури, культури та історії важливо зберігати по причині не тільки їхньої унікальності, а й тому що вони мають історичну й економічну цінність для держави. В статті аналізується необхіднсть зберігати архітектурну спадщину, розглядаються приклади вже відреставрованих будівель України, та наведено об'єкт архітектури, який доцільно відреставрувати.