СОЦІО-ЕКОНОМІЧНІ ФАКТОРИ ЗАБУДОВИ ЖИТЛОВИХ МІКРОРАЙОНІВ ЄВРОПИ ТА ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ: 1950-ТІ – 1970-ТІ - Марковський, Андрій (Містобудування та територіальне планування, 2021)
На основі попередніх досліджень автора, наведений резюмований порівняльний аналіз факторів та чинників, що безпосередньо впливали на формування й розвиток компактної мікрорайонної житлової забудови в СРСР, країнах Східної та Західної Європи й Північної Америки в повоєнний період. Акцент зроблений на співставленні вихідних чинників та подальшої експлуатації, «успішності» чи «провалу» відповідних проектів в розрізі досвіду наступних десятиліть, що може бути екстрапольований на сучасну будівельну ситуацію. Відмінність в умовах між ринковою та плановою економікою з одного боку та історично сформованими соціальними факторами у Європі та Північній Америці - з іншого, призвели до різних результатів при тотожності поставлених викликів (житлова криза, що вимагала швидкого та фінансово необтяжливого розселення значних мас міського населення) й близьких за стилем прийомах будівництва у 1950-х - 1960-х (що дістали загальну назву «інтернаціонального стилю».)