ОСОБЛИВОСТІ ТА КОМПЛЕКСНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ САКРАЛЬНИХ БУДІВЕЛЬ КІНЦЯ ХХ-ПОЧАТКУ ХХІ СТ. (НА ПРИКЛАДІ ХРАМУ СВ. ПЕТРА В М. ТЕРНОПІЛЬ) - Дячок, Оксана; Шулдан, Лариса; Янбухтіна, Аліна (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Досліджені деякі проблеми храмів кінця ХХ ст., у яких сучасні архітектурні ідеї, модерні формотворчі компоненти з’явились разом із новими конструктивними рішеннями. У дослідженні застосовано комплекс загальнонаукових (емпіричних та теоретичних) і спеціальних методів дослідження (метод візуального та інструментального обстежень, історико- порівняльного аналізу, мистецтвознавчого аналізу, метод термічного моніторингу і розрахунку). Комплексне дослідження проведено на прикладі храму Св. Петра в Тернополі (архітектор Сергій Гора, конструктор Юзеф Зімельс). Встановлено, що його сучасний стилістичний образ, модерні формотворчі компоненти поєднуються з традиційним планом, що історично склався у церковному будівництві. Полегшення основних несучих конструкції стало можливим завдяки застосуванню виняткових металевих криволінійних ферм та залізобетонного поясу. У ході комплексного аналізу стану будівлі храму виявлено низку проблем, характерних для церков цього періоду будівництва: прогресуюче розповсюдження висолів, мікологічного ураження штукатурного оздоблення, передчасні деструкція будівельних матеріалів і руйнування конструкцій; втрата теплозахисних властивостей конструкціями та зростання енерговитрат, погіршення акустичних характеристик у просторі церкви, втрата рівномірності розподілу звуку по його площі. Встановлено залежність цих проблем від змін температурно-вологісного режиму в будівлі храму. За результатами інструментальних досліджень проведено кореляційний аналіз для оцінки ступеня взаємозв'язку між розподілом вологи і температури з особливостями функціонування, характером експлуатації та рівнем теплоізоляції огороджувальних конструкцій. Встановлено наслідки подальшого зволоження внутрішніх поверхонь огороджень: наслідки для інтер’єру; мікрокліматичний (гігієнічний) наслідок; конструктивні наслідки; наслідки в енерговитратах та акустичні наслідки. У результаті проведених розрахунків надані рекомендації щодо усунення проблем. Використовуючи у цьому контексті систематичну інтерпретацію тематичних досліджень, вивчення дій, які сприяли б підвищенню рівня комфорту в церквах та їх збереження, автори пропонують проведення реконструкції з оцінюванням якості втручання на кожному з етапів.