ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТОЧНОСТІ НАВІГАЦІЙНИХ ГНСС – ПРИЙМАЧІВ В УМОВАХ ЗАБУДОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ - Гончаренко, Олександр; Денисюк, Богдан (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Використання технологій цифрового геодезичного забезпечення із застосуванням супутникових систем (GNSS) в поєднанні з електронними геодезичними приладами сприяє впровадженню нових методів побудови геодезичних мереж, збору інформації наземної і аерокосмічної зйомок, уніфікації форматів обміну результатами вимірювань на основі комп'ютерних технологій і умов їх застосування. Обґрунтування і розробка дистанційних методів збору просторової інформації вимагають розгляду і аналізу помилок з метою підвищення точності визначень. Wikimapia це картографічний проект для спільного використання з відкритим контентом, мета якого - ідентифікувати всі географічні об'єкти на основі введеної інформації. Він поєднує в собі інтерактивну веб-карту і систему Wiki. Однією з особливостей ресурсу Wikimapia є можливість визначення географічних координат. Для визначення точності розташування за допомогою GPS-приймачів GARMIN Oregon 450 були виконані вимірювання на 30 маркерних точках, знайдені різниці в координатах і обчислені середньоквадратичні помилки положення. На підставі експериментальних досліджень доведена можливість використання ресурсу «Wikimapia» не тільки для оперативного визначення координат топографічних об'єктів, але також застосовувати для калібрування навігаційних приймачів GNSS при відсутності мережі геодезичних пунктів. Перспективним напрямком в процесі наукових і практичних досліджень має стати створення загальної математичної моделі для прогнозування та обліку виникнення множинного відбиття супутникового сигналу і поліпшення засобів навігації.