СТРУКТУРА ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ГАЛУЗІ ІНЖЕНЕРНОЇ ПІДГОТОВКИ ТЕРИТОРІЇ - Сингаївська, Олександра; Чередніченко, Олександра (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Наукова розробка «Структура інформаційно-аналітичного забезпечення містобудівної діяльності в галузі інженерної підготовки території» складається з – вступу, 6 розділів, 5 інфологічних моделей, висновків, переліку 35 джерел. Об’єктом дослідження є містобудівельна діяльність в галузі інженерної підготовки територій. Предметом дослідження є структура інформаційно-аналітичного забезпечення містобудівної діяльності, містобудівного кадастру та експертних систем. Мета роботи: розробити структуру інформаційно-аналітичного забезпечення містобудівної діяльності моделі, а також структурнологічні моделі природних умов та процесів, заходів та споруд в області інженерної підготовки територій. Методи дослідження: методи порівняльного та системного аналізу. Результати роботи, їх наукова новизна: - визначено місце функціональних елементів інженерної підготовки території в структурі інформаційного забезпечення містобудівної діяльності; - розроблено узагальнені структурологічні моделі сучасного стану предметної області інженерної підготовки територій; - розроблено інфологічні моделі відображення послідовної взаємодії між функціональними елементами інженерної підготовки територій; - розроблено узагальнену модель аналізу послідовних залежностей між природними умовами та вибором варіанту необхідних інженерних споруд; - визначено методичні основи, а також методи та підходи до створення експертних систем в галузі інженерної підготовки територій. Результати роботи впроваджені в учбовий процес на кафедрі міського будівництва КНУБА. Виконана робота має зв’язок з роботами, які стосуються проблем інформаційного забезпечення діяльності у сфері містобудування і територіального планування. Результати роботи доцільно використовувати для удосконалення інформаційного забезпечення діяльності законодавчих органів, міських державних адміністрацій та органів містобудування і архітектури в галузі: - стратегічного та планувального розвитку міст; - при розробці законодавчої та фахової нормативно-методичної документації; - при розробці Генеральних та Детальних планів територій населених пунктів; - функціонування містобудівного кадастру; - підготовки фахівців в галузі урбаністики і просторового планування. Галузь застосування: інформаційне забезпечення всіх видів містобудівної діяльності. Значущість роботи: закладені основи інформаційного забезпечення містобудівної діяльності в галузі інженерної підготовки територій.