ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ КАДАСТРОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ - Нестеренко, Світлана; Шарий, Григорій; Щепак, Віра; Одарюк, Тетяна (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Виявлені проблемні питання управління земельними ресурсами України, а саме невизначеність організаційної структури відповідальних (адміністратор і держателі) за створення та оновлення геопросторових даних та метаданих; затягування реєстрації земельних ділянок; необхідність удосконалення кадастрових даних, інтероперабельність та адаптація до європейських кадастрів. Досліджено зв’язок картографічних даних із землевпорядною та містобудівною документацією. Доведена необхідність оновлення картографічної основи, в тому числі й ортофотокарт. Розкриті шляхи отримання актуальної картографічної основи. Досліджено ефективність створення єдиного геопорталу кадастрів і геопросторових даних національної інфраструктури геопросторових даних. Охарактеризовано роботу системи Держгеокадастру, ефективність проведення земельних реформ, шляхи боротьби з корупційним середовищем. Відмічено, що із введенням в дію з 1 січня 2021 року Закону України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних», із започаткуванням роботи єдиного геопорталу кадастрів і геопросторових даних з’явилися передумови для створення оцифрованої картографічної основи, яка буде базисом якісної містобудівної і землевпорядної документації; для забезпечення ефективного прийняття органами державної влади та органами місцевого самоврядування управлінських рішень; для задоволення потреб суспільства в усіх видах географічної інформації; для інтегрування у глобальну та європейську інфраструктури геопросторових даних.