КОМПЛЕКСНИЙ ПРОЦЕС РЕСТАВРАЦІЙНО- РЕКОНСТРУКТИВНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Лещенко, Нелля (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Надано визначення поняттю «реставраційно-реконструктивна трансформація» (РРТ), виділено її чотири ступеня в залежності від активності втручання, і для кожного ступеня – відповідні методи РРТ. На підставі здійсненого узагальнення існуючих проблем, що порушують сталий розвиток історичних міст і мають бути вирішені при реставраційно-реконструктивних трансформаціях в них, було визначено п’ять складових комплексного процесу РРТ їх історичних центрів. Для кожної складової окреслено задачі, які слід вирішувати на виділених чотирьох системних рівнях: містобудівному, об’ємному, функціональному та соціально- економічному.