ЕКРАНУВАННЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ПОЛІВ ШИРОКОГО ЧАСТОТНОГО СПЕКТРА ВИРОБАМИ НА ОСНОВІ ТЕКСТИЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ - Levchenko, Larysa; Tykhenko, Oksana; Kolumbet, Vadym; Bahrii, Mariia (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Предметом дослідження є захисні властивості текстильних матеріалів від негативного впливу електромагнітних полів промислової частоти та електромагнітних полів ультрависоких частот. Метою дослідження є проектування, розробка та застосування текстильних матеріалів із заданими захисними властивостями для виготовлення засобів індивідуального та колективного захисту персоналу в умовах підвищення рівнів електромагнітних полів промислової частоти та електромагнітних полів ультрависоких частот. Завданням дослідження є аналіз захисних властивостей металополімерного матеріалу на основі залізорудного пилу. Такий матеріал має прийнятний коефіцієнт екранування за малих коефіцієнтів відбиття. У роботі представлено експериментальні дослідження захисних властивостей текстильного матеріалу, просоченого екрануючою субстанцією. У якості екрануючої субстанції використано колоїдний розчин нанозаліза на основі рицинової олії. Середній розмір наночастинок заліза – 10 нм. За рахунок того, що волокна мають пористу структуру, частинки нанозаліза після обробки колоїдним розчином, добре проникли та закріпилися в структурі текстильних волокон. Це надало текстильному матеріалу екрануючих властивостей без зміни фізико-механічних властивостей (жорсткість, гігроскопічність, зносостійкість ). Вимірювання здійснювалися для електромагнітного спектра (1,8 ГГц) з використанням повіреного вимірювача електричних і магнітних полів П3-31. Коефіцієнт екранування магнітного поля вимірювався з використанням повіреного приладу П3-50. Екрануюча поверхня була геометрично замкнена навколо вимірювальної системи, що обумовлено квазістаціонарністю вимірюваного поля. Результати вимірювання показали, що коефіцієнт екранування зростає зі збільшенням шарів матеріалу (1 шар – 1,1; 2 шари – 1,7; 3 шари – 3,7; 4 шари – 9,6). Аналогічні вимірювання проведено для магнітного поля промислової частоти. Отримані результати показують, що задані захисні властивості текстильного матеріалу є ефективними для зниження дії впливу магнітних полів наднизької частоти. Зроблено висновок, що текстильний матеріал з заданими екрануючими властивостями придатний для виготовлення спеціального захисного одягу для персоналу, що працює в умовах підвищення рівнів електромагнітних полів промислової частоти та електромагнітних полів ультрависоких частот.