АЕРОДРОМНО-ДИСПЕТЧЕРСЬКІ ВЕЖІ – МЕДІАДОМІНАНТИ МАКРОСЕРЕДОВИЩА АЕРОПОРТІВ - Agieieva, Galina (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Наведені результати дослідження архітектурних рішень об’єктів обслуговування повітряного руху в аеропортах. Об’єкт дослідження – будівлі аеродромно-диспетчерських веж. Предмет дослідження – методи та технічні рішення додавання нових функцій. Простежена практика додавання будівлям аеродромно-диспетчерських веж рекламно-інформаційних функцій за допомогою влаштування відеоекранів, медійних фасадів; перетворення їх на медіадомінанти забудови. Порівняльний аналіз забудови громадських центрів населених пунктів та аеропортів дозволив виявити типологічні ознаки домінування медійних об’єктів у архітектурному середовищі аеропортів. Оцінені впливи медіадомінант на містобудівну ситуацію в аеропортах та територій, розташованих навколо них. Визначені обмеження щодо поширення медійних об’єктів у аеропортах, які пов’язані з безпекою польотів, специфікою технологічних процесів обслуговування повітряного руху, охороною праці та світловим забрудненням навколишнього середовища.