КОМПОЗИЦІЙНІ МОНТАЖНІ СХЕМИ ЗДІЙСНЕННЯ МІСЬКОГО ЛАНДШАФТУ - Diuzhev, Sergii (Містобудування та територіальне планування, 2020)
У рамках креативно-рекурсивної концепції розселення розглянуто питання розкриття змісту дії інструментально-інструктивних складових логос-системного механізму розгортання та втілення культурних форм дійсності розселення, а також сенсу відповідних планувальних технологій і методів прийняття містобудівних рішень. У даному контексті проведено аналіз причин виникнення і закономірностей становлення поселень та міст як ландшафтних феноменів-суб’єктів розселення зі здатністю до саморегулювання та спрямованого здійснення у відповідності до само визначеної передустановленої місії. Розглянуто теоретико-методологічні підходи та уявлення стосовно інструментальних і інструктивних складових універсального механізму зародження та регулювання феноменів розселення, а також принципів їхнього осмисленого існування та адекватного містобудівного планування. Відзначена ключова роль композиційного агрегату логос-системного механізму експлікації культурних форм розселення та трансцендентний характер роботи його тригер-схем і монтажних схем щодо консолідації цілісних ландшафтних ареалів розселення на основі трансфер-технологій переходу від ідеального (на мові форм) до реального ( на мові речей) стосовно станів дійсності розселення. Були сформульовані онтологічні питання засад композиційних інструкцій (монтажних схем-асемблерів) та планувальних технологій забезпечення екзистенційного здійснення базових процесів і атрибутів середовища розселення: процеси формування – будова середовища ("де" і "що"); процеси функціонування – функції середовища ("коли", "як довго" і "те, в чому"); процеси розвитку – властивості середовища ("у якому ступені" і "те, із чого"); процеси відтворення – закономірні зміни середовища ("яким чином" і "те, заради чого"). Зміст теоретико-методологічного онтичного обгрунтування трансцендентного походження ансамблю планувальних технологій відображено у семантичній моделі здійснення креативно-рекурсивних принципів розселення через дію композиційного механізму та відповідних інструктивних монтажних схем, що реалізують закони фрактальної симетрії і рекурентної асиметрії його роботи для забезпечення регламентованого уречевлення і означення (одухотворення) феноменів розселення. Проведена класифікація інструктивних монтажних схем як технологічної планувальної послідовності (методично підпорядковані ланки) забезпечення та регламентації креативно-рекурсивного здійснення феноменів розселення з визначенням настанов, що нормують, стосовно гармонізації параметрів уречевлення (реіфікації) і напрямків означення атрибутів міського ландшафту як цілого.