ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ГНУЧКОСТІ АРХІТЕКТУРИ - Нabrel, Mykola; Piasta, Yiliia (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Досліджуються передумови виникнення гнучкої архітектури. Опрацьовано концепції теоретиків архітектури ХХ ст., уточнено категоріально-понятійний апарат, пов’язаний з порушеною проблематикою, зокрема тлумачення термінів «гнучка» та «адаптивна» архітектура. Проаналізовано найпоширеніші типи багатоквартирних будинків за об’ємно-планувальними й конструктивними характеристиками, дано оцінку їх гнучкості. Проведена робота допомогла виявити властивості будівлі, що виступають як обмеження та перешкоджають видозмінювати об’ємно-планувальну структуру помешкання відповідно до нових ситуацій і вимог. Як наслідок, вдалося обґрунтувати ряд рекомендацій для підвищення гнучкості у проектуванні нових житлових будівель.