ПЕРЕДУМОВИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ТЕРИТОРІЙ ПРОМИСЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ МІСТ - Timchenko, Radomir; Krishko, Dmytro; Suprun, Olha; Golovko, Serhii (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Розглянуто передумови реструктуризації територій промислових об’єктів міст, ураховуючи міждисциплінарний підхід до дослідження, процес трансформації міст від жорстокого функціонального зонування до гнучкого принципу планування, теорії та концепції розвитку міст та промислових територій, всі сфери, які впливають на їхнє формування. Визначено концептуальну модель реструктуризації територій промислових об’єктів міст України у контексті синтезу між наявними концепціями, які диктуються ринковою економікою, а також особливості реструктуризації територій промислових об’єктів міст Західної Європи та України та їхнє значення й роль у розвитку міст та регіонів. Проаналізовано зміни у сфері архітектурно- містобудівних передумов на рівнях міста та безпосередньо території промислового об’єкта, у сфері соціально-економічних змін та технологічного розвитку, у сфері культурології, окреслено характер змін у сфері екологічних передумов на рівнях міста та безпосередньо території промислового об’єкта та їх вплив на функціонально-планувальне та об’ємно-просторове вирішення промислових об’єктів, часові передумови у зв’язку із динамічністю процесів, які сьогодні відбуваються у всіх сферах розвитку людства. Запропоновано рекомендації щодо функціонально-планувальної реструктуризації територій промислових об’єктів стосовно планувальної структури територій промислових об’єктів, функціональної організації територій промислових об’єктів, забезпечення екологічного стану територій промислових об’єктів, при виявленні культурних пам’яток.