ЦИКЛІЧНІСТЬ ПРОЦЕСІВ КОМПОЗИЦІЙНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ УРБАНІЗОВАНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНСЬКИХ МІСТ - Didichenko, Margaryta (Містобудування та територіальне планування, 2019)
Обгрунтовується циклічність процесів містобудівного розвитку історичного розпланування украінських міст та ілюструється на прикладі чотирьох міст з початково різноманітною композицією — Львова з кільцевою, Харкова з радіальною, Вінниці з лінійною та Дніпра з чарунковою планувальною структурою. Визначено, що одним з найважливіших напрямків систематизації попередньо виявлених закономірностей об'ємно-просторового зростання містобудівної розпланування є класифікація типів розвитку композиційної структури, що визначаються основними параметрами та властивостями динамічних просторових видозмін містобудівної композиції. Це такі категорії: стійкість, мутація, трансформація та синтез. Перехід від сталого просторового розвитку до мутації відбувається шляхом розвитку нових відцентрових вісей та структур на периферії; трансформація визначається більш радикальним загальнокомпозиційними змінами стуктури на основі попередньо утворених напрямків; останній етап визначенного циклічного розвитку — синтез, що характеризується утворенням субцентрів на основі всіх попередніх закономірностей композиційних елементів.