ПРОЕКТУВАННЯ МІСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Vasileva, Ganna; Lisnychenko, Serhii; Pryimachenko, Oleksii; Mishchenko, Olena; Usova, Olha; Cherednichenko, Petro (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглянуто другу частину навчального підручника «Проектування міських територій», підготовленого колективом авторів кафедри міського будівництва Харківського національного університету імені О.М. Бекетова за редакцією д.т.н., професора Линник І.Е. та к.т.н. доцента Завального О.В. для студентів закладів вищої освіти освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів і магістрів галузі знань «Будівництво та архітектура спеціальності» 192 «Будівництво та цивільна інженерія» фахового спрямування «Міське будівництво та господарство». В цій частині підручника подано дисципліни: «Інженерна підготовка міських територій», «Інженерна підготовка в складних містобудівних умовах», «Міське зелене будівництво», «Благоустрій міст», «Інженерні мережі». В підручнику наведені основні поняття та принципи вирішення інженерних проблем створення міського середовища. Його автори більш докладно зупиняються на інноваційних рішеннях з інженерної підготовки, зовнішнього благоустрою і природоохоронних заходах, які тісно пов’язані з сучасним етапом розвитку міст і здатні забезпечити найбільшу ефективність тих чи інших містобудівних рішень. Матеріал підручника має логічну методичну структуру: постановка проблеми, особливості та галузь застосування того чи іншого інженерного заходу, особливості його проектування, конструювання і розрахунку. На підставі узагальнення нормативних документів, наявного досвіду та перспективних тенденцій в галузі міського будівництва і господарства викладено найбільш загальні й одночасно принципові для студентів- будівельників положення, достатні для успішного виконання ними практичних занять і навчальних проектів, а також для самостійної практичної роботи.