ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЛЬВОВА - Petryshyn, Halyna; Sosnova, Nadiya; Tupis, Stepan; Liubytskyi, Roman; Sklyarova, Inesa (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Включно з приміською зоною, кількість населення Львова сягає понад мільйон мешканців. Темпи урбанізації міста, з огляду житлового будівництва, на сьогодні є вищими ніж передбачалося генеральним планом Львова до 2025 року. Це призводить до зростання рівня автомобілізації, що спричиняє перенавантаження історично сформованої вулично-дорожньої мережі. На додачу, росте рівень автомобілізації у приміський зоні, що зумовлено зміною у структурі працевлаштування, яка призводить до щоденної трудової міграції. З огляду на швидкий темп урбанізації та зростання рівня автомобілізації, існуюча мережа громадського транспорту не в змозі запропонувати якісну альтернативу автомобільним поїздкам. У місті немає метрополітену, а існуюча залізнична мережа для міських пасажирських перевезень не використовується. Мережа швидкісного трамваю, будівництво якої розпочалося у 1970-х роках, в кінці 1980-х було зупиненим внаслідок фінансової кризи. Існуюча трамвайна мережа покриває в основному лише історичну частину міста, внаслідок чого великі житлові масиви, побудовані у радянський період, обслуговуються лише автобусами чи тролейбусами. При цьому, великогабаритні автобуси працюють лише на маршрутах із найбільшим пасажиропотоком, у той час як мережа обслуговування малими автобусами (“маршрутками”) значно розгалуженіша. Обслуговування малими автобусами ненадійне, якість перевезень низька, а недотримання графіків руху є звичним. Мережа міських велошляхів досі розвивається – більшість велосмуг вздовж вулиць з’являються фрагментарно, тож міське переміщення за допомогою велосипеду не може бути зручною альтернативою використання приватних автомобілів. Метою статті поставлено визначення принципів формування транспортної інфраструктури Львова та шляхів її архітектурно-планувального вирішення. Були визначені засади розвитку автостанцій, туристичних автопортів та мережі паркування з огляду на існуючі проблеми. Подані у статті проблеми транспортної інфраструктури Львова та пропоновані шляхи їх вирішення базуються на розробленому авторським колективом кафедри містобудування Національного університету “Львівська політехніка” проекту “Виготовлення проекту паркувальних майданчиків, автостоянок та гаражів” на замовлення Львівської міської ради у 2016 році.