ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ СОЦІОЛОГІЧНОГО ОПИТУВАННЯ ПРИ ДОСЛІДЖЕНІ ВПЛИВУ ПАМ’ЯТІ ПОКОЛІНЬ НА ФОРМУВАННЯ ЖИТЛОВОГО СЕРЕДОВИЩА ЛЮДИНИ - Smadych, Ivan (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Охарактеризовано феноментаких понять, як «пам'ять поколінь» та генетична пам’ять, а також їхнійпрояв при формування житлового середовища людини. Вплив пам’яті поколінь на формування житлового середовища людини - це свідома та генетична передача, засвоєння та прояв ціннісних та соціально-поведінкових характеристик людини від одного покоління до іншого та вся множина його проявів при формуванні житлового середовища.Серед основних методів дослідження даних понять в науці є соціологічні опитування. Саме правильне формування питань анкети дозволяє найбільш цілісно характеризувати прояв даного феномену в архітектурі житла та житловому середовищі загалом. В результаті досліджень категорійно-понятійного апаратуданого терміну, визначено, що питання анкети повинні відображати один або кілька елементів свідомої або несвідомої передачі ціннісних та поведінкових орієнтирів від одного покоління до іншого. Дане дослідження зосереджено в науковому полі архітектури, саме тому питання анкети також повинні інтерпритовуватись на один з трьох рівнів проектування: предметно-просторовий, об’ємно-просторовий, планувальний рівень оточення. Також визначено, що зв’язки між різними поколіннями людей загалом можливо дослідити на основі 3 поколінь. Складність змін питань анкети та повторного опитування виявили потребу проведення попереднього опитування невеликої групи респондентів. Основною метою даного опитування є отримання рекомендацій щодо вдосконалення та однозначного трактування питань вибірки. Результати попереднього опитування дозволили уточнити питання анкети перед початком основного дослідження та зафіксувати найбільш важливі варіації відповідей, які становитимуть основу вибірки.